Brandwerende kluizen


Wat zijn brandwerende kluizen?

Brandwerende kluizen/kasten beschermen de inhoud van de kluis tegen brandschade gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur.

Zijn er ook brandwerende kluizen met braakwerendheid?

Ja, er zijn kluizen die de inhoud zowel tegen brand als braak beschermen. De mate van bescherming hangt af van de certificering van de kluis.

Welke certificeringen, voor brandwerendheid, worden door de VGW ondersteund?

Door de VGW worden kluizen die getest en gecertificeerd zijn volgens EN 1047-1 en EN 15659. ondersteund.Kluizen die hier aan voldoen zijn voorzien van een blauw label met het  ECB-S certificeringsmerk.

Moet ik een brandwerende kluis verankeren?

Als de kluis uitsluitend bedoeld is als brandwerende berging hoeft de kluis niet verankerd te worden. Heeft de kluis echter een combinatie van zowel brand- als braakwerendheid dan zal in veel gevallen de kluis wel verankerd moeten worden conform de opgave van de producent. Om dit op een juiste en vakkundige manier te laten doen, adviseert VGW altijd contact op te nemen met een van de aangesloten leden. Zij beschikken over de expertise om te kunnen adviseren over de juiste verankering en de te gebruiken methode.

Waar kan ik een brandwerende kluis kopen?

U kunt een brandwerende kluis kopen bij een van de leden van de VGW. Voor adressen zie de ledenlijst

Wat betekenen de labels in de kluis?

Om de kwaliteit van de kluis te kunnen beoordelen, is aan de binnenkant van de gecertificeerde kluis een label aangebracht. Hieraan kunt u zien dat de kluis onder gecontroleerde omstandigheden is geproduceerd en onafhankelijk is getest.

Welke labels worden door de VGW ondersteund?

VGW ondersteund de labels van ECB-S, UL, MPA Braunschweig/iBMB, MPA Dresden, Applus, RTD, SP en VdS.

Welke brandwerende kluis is voor mij geschikt?

Het antwoord op deze vraag is niet direct te geven. Er zijn namelijk verschillende omstandigheden waar naar gekeken moet worden, waarna pas een juist advies gegeven kan worden. Denk aan:

  • Wat moet er in de kast worden opgeborgen?
  • Welke bescherming moet de kast bieden?
  • Waar wordt de kast geplaatst?

Wij adviseren u daarom om contact op te nemen met een van de VGW leden. Zij kunnen u op basis van jarenlange ervaring van het juiste advies voorzien