Iemand die dure sieraden thuis in een stevige kluis bewaard, moet de verzekeraar op de hoogte stellen van de exacte kwaliteit van die kluis. Gebeurt dat niet, dan zijn de sieraden slechts voor een beperkt bedrag verzekerd.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Tijdens een inbraak is een kluis met sieraden in zijn geheel gestolen. De politie constateerde dat een kast in het halletje naar de slaapkamer helemaal gesloopt was. Het was te zien dat er iets aan de muur en de vloer bevestigd was geweest. Waarschijnlijk een kluis. Voor het slopen hebben de inbrekers veel tijd moeten nemen, aldus de politie. Volgens de eigenaar zouden in de kluis sieraden ter waarde van €33.357,00 hebben gelegen. De verzekeraar wilde niet meer dan €5.000 schade vergoeden.

Inbraakwerendheid

De zaak kwam bij de Geschillencommissie die oordeelde dat de verzekeraar gelijk had. Wat was namelijk het geval: de inboedelverzekering vergoedt maximaal €5.000 aan sieraden, tenzij deze zijn opgeborgen in een kluis en de zogeheten ‘waardeberging’ is gemeld bij de verzekeraar. Die waardeberging is een indicatie van de inbraakwerendheid. Hoe hoger de waardeberging, des te moeilijker is de kluis te kraken en des te meer waardevolle spullen er in kunnen worden bewaard. De verzekering verhoogt bij zo’n kluis de maximale dekking tot maximaal de waardedekking van de kluis. Uit het politierapport bleek dat in dit geval de kluis een aanzienlijke waardeberging had, meer dan €5.000. Hoeveel meer was niet te achterhalen, want de consument had de documentatie van de kluis in de kluis bewaard. Hij kon dus niet aantonen dat de waardeberging hoger was dan €5.000 en daarom hoefde de verzekeraar niet meer uit te keren dan €5.000.

Bron: Geld & Recht